Pressbyråkiosken flög i luften

Den gamla pressbyråkiosken som länge stått på bangården på Museispårvägen Malmköping, avgick på måndagsmorgon den 9:e februari för att transporteras iväg för en välbehövlig uppsnyggning. Tidigt på förmiddagen påbörjades lastningen av kiosken, för att sedan transporteras till HPS kulturmiljövård i Köping.

Lyftet

Kioskens historia började 1922 då den placerades på Rödbodtorget vid Tegelbacken i Stockholm, för att sedan omkring 1952 flyttas till linje 2:s ändhållplats i Fredhäll. Fredhällskiosken var den enda återstående av de kiosker som förekommit vid praktiskt taget varje förortsspårvägshållplats i Stockholm.

Lastad
När kiosken i Fredhäll skulle bytas ut, skänkte Pressbyrån den till Svenska Spårvägssällskapet som 1970 placerade den vid ändhållplatsen Hosjö. Där stod den till 2002 då den flyttades till sin nuvarande plats på bangården i Malmköping.

Nu kommer kiosken äntligen att renoveras och snyggas upp av HPS kulturmiljövård i Köping, och den planeras att återkomma till Malmköping våren 2016.

Foto: Claes-Göran Kaselli

2 comments to “Pressbyråkiosken flög i luften”
  1. Och idag, 2016-09-06, gick den tydligen åter till Malmköping.

    Hustrun reagerade för en bil med saftblandare på länsvägen genom Kungsör, jag spanade ut och såg den breda lasten (ingen kamera i närheten), gissade på transportobjekt kollade med C-g Kaselli och hade tydligen gissat rätt.

    Har inte besökt Malmköping sedan 2014, måste bli ett snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.